Öresund runt

Jag har nu bott i Laholm i drygt tio år. Har många gånger funderat på att ta Skånetrafikens erbjudande om att åka Öresund runt. Strax innan jul kom ett nytt erbjudande, 100 kr rabatt på kortet. Det var dag att göra slag i saken, jag beställde ett kort. Så förra veckan bar det av.
Min ursprungliga plan var att åka till Malmö – Köpenhamn – Helsingör – Helsingborg och hem. Men av någon anledning kom jag på fel tåg när jag åkte från Laholm. Ett Pågatåg som stannade i Helsingborg. Ja, det spelade ingen roll tänkte jag och jag tar det andra varvet. Det skulle visa sig vara ett gigantiskt misstag, mer om det senare.
De skånska tågtidtabellerna är inte lätta att ha att göra med, det kan jag notera. Nåväl jag tog mig upp till färjan i Helsingborg. Där räckte det inte med att visa upp kortet som jag hade. Nejdå det skulle visas kvitto. Så då fick jag böka fram det, sedan var det bara att kliva på. Väl i Helsingör så skulle jag borda tåget till Köpenhamn, inga problem, tågen avgår ju precis utanför terminalen. I min plan ingick att jag skulle stanna i Humlebäck och besöka Lousiana.
Men jag var så sugen på att komma till Köpenhamn, så jag skippade detta. Hade jag åkt andra vägen, så hade jag varit här efter Köpenhamn och då hade jag förmodligen besökt museet. Det får bli en annan resa. Nu satt jag bekvämt och åkte vidare.
Anlände till Köpenhamns vackra centralstation. Lunchen började närma sig och jag ville ha tag i lite danska pengar, men det visade sig vara mindre möjligt. Jag frågade efter bankomat utan framgång. Någon visade mig vägen ut ur byggnaden. Jag skippade detta, jag hade ju kort med mig. In på Mc och beställde en klassiker BigMac för 30 Dkk. Den försvann snabbt. Jag var tydligen ganska hungrig. Jag sparade säkert in en hel del pengar på drickat, jag hade några flaskor vatten med mig. Nu skulle jag försöka hitta Metron och lösa resans stor huvuduppgift. Filma lite ut de förarlösa tågen som går i staden. Det gick inte. Norrebro var den centrala platsen för metro i Köpenhamn, det hade jag missat.
Man kunde åka vanligt tåg till Örestad, stationen som ligger vid den fina Arenan, Royal Arena. Jag följde rådet, letade efter tåget och åkte med. I Örestad klev jag av. Det visade sig att Metron gick ovanför så jag stapplade mig upp för alla trappor och väntade. Det kom efter en stund. Glad blev jag och ännu gladare blev jag när de främsta platserna var lediga. Jag satte igång kameran och filmade hela vägen till nästa station. Någon minut gick och det var klart för avfärd igen. Kameran i högst hugg.
Då börjar tåget backa. Inte alls som jag planerat. Jag gick av i Örestad igen, jag hade ju fått några minuters film på det trevliga sättet att åka tåg. Så tänkte jag att det börjar bli dags för hemfärd. Jag gick ner på tågperrongen och inväntade nästa lämpliga tåg, det som förhoppningsvis skulle ta mig hela vägen hem till Laholm. Tåget kom, jag klev på. Noterade snabbt att det var ett kort tåg. Öresundståg, som om jag uppfattar det hela rätt inte kopplar på vagnar utan här kopplar man bara på hela tågset.
Nästa station var Kastrup. Och det är här mitt misstag i Helsingborg visar sig, I det här fallet nästan en Katastrof. Det var så enormt mycket folk som ville åka med. När vårt tåg var milt sagt fullt, så sa man till att de som inte var på nu fick vänta på nästa tåg. Så kom vi då iväg en ganska häftig resa över Öresundsbron.
I Malmö utlovades passkontroll. Jag undrade lite diskret för mig själv hur skulle man kunna kontrollera något här, det var ingen som skulle kunna komma fram, inte ens en liten fin polishund. Men jag såg inget av vare sig polis eller polishund och tåget började rulla igen. Vid Malmö station meddelade föraren att tåget stannade här och att vi fick ta nästa tåg. Tågväninnan visste inget och det uppstod ganska stor förvirring. Lite bättre info och det hade kunnat undvikas. Nu fick vi klara oss själva, ingen info om när nästa tåg skulle tänkas komma eller så.
Jag försökte läsa på skyltarna, nästa tåg till Göteborg var drygt tre timmar bort. Det bästa var till Helsingborg. Ytterligare ett misstag, det körde ju inte direkt till Helsingborg. Nej då fyra – fem småorter som visserligen är bra att dom har tågtrafik, men det var inte vad jag ville ha. I Helsingborg, där detta tåget skulle ha stannat visade det sig att det ändå fortsatte till Ängelholm. Återigen, utan minsta information. När jag väl var i Helsingborg läste jag att mitt Göteborgståg skulle komma in om en kvart. Jag satte mig att vänta, och det kom, tog mig hela vägen hem till Laholm. Det var samma tåg som jag kunde ha väntat på några timmar i Malmö.
Summan av denna utflykt blir att ska du resa med tåg i Skåne, se till att du har marginal. Ibland stannar tågen mitt på sträckan och du får leta efter ett nytt tåg alldeles själv, helt omotiverat, eller åtminstone helt utan information. Inte helt enkelt när man inte ens informerat tågvärden.
Men Köpenhamn var fint, som vanligt.