Kollektivtrafiken i Berlin

Berlin, gigantstaden nästgårds. Visst kan man ta sig runt till fots, men det är ett nöje att utnyttja kollektivtrafiken. Köpa biljett gör du enkelt i automaterna som finns vid varje nedgång. Eller så köper du ett kort, där du bland annat kan åka så mycket du vill i kollektivtrafiken. Kortet heter Berlin Welcomecard. Du köper det smartast innan du åker iväg- Här är länken till det som är billigast stället, i vart fall vad jag har hittat. Du får dessutom kortet och en del annan info hemskickad till din brevlåda. Räkna med att det tar några dagar.

Berlin WelcomCard

Den tyska huvudstaden ligger nästan nästgårds. Har du inte varit här, så är det dags. Det finns ingen ursäkt att inte åka hit. Här finns allt du behöver och allt du inte visste att du behöver. Shopping, upplevelser, nöjesliv, historia i överflöd. Bestäm vad du vill göra, du hinner ändå inte med allt, så det gäller att göra dina val innan du reser. Annars kan det bli pannkaka av allt. Här är en del av alt du kan ta del av.

Resa hit. Med bil.
Kläm dig på en färja, bästa hamn är Rostock. Från Helsingborg har du knappt femtio mil. Ta färjan över till Helsingör, så kör du bara E45 till Gedser. På Scandlines färja och du är i Rostock drygt 100 minuter senare. Eller ta dig till Trelleborg och borda en färja där. Då slipper du köra genom Danmark. Å andra sidan tar färjan till Rostock sex timmar. Du hinner äta i lugn och ro.
Väl i Rostock tar du dig upp på motorvägen, väg A19 och kör söderut. Vid Heiligengrabe går vägen ihop med den som kommer från Hamburg, A24. Sedan är det bara att njuta av fin motorväg till Berlin. Denna gigantiska stad har många infarter. Plocka fram din GPS och ställ in ditt mål, så slipper du fundera på hur du ska köra på Berliner Ring.
Åker du Buss, så tar det omkring tio timmar från Helsingborg, till ett pris mellan 278 – 408 Om du väljer Flixbus. I Berlin finns det många busshållplatser som utnyttjas. Kolla vid bokningen, så att du hamnar där du vill, jag räknar till åtta olika slutstationer. Det är flera bussbolag som kör linjen, så kolla gärna. Infobus kör sträckan för 468 sek och Eurolines tar 469 för samma sträcka. Ska du hamna mitt i staden så ska du sikta in dig på Berlin ZOB, det vill säga järnvägsstationen.
Tar du tåget så börjar Snälltåget.se köra den 17 April. Sträckan Helsingborg – Berlin kostar omkring en tusenlapp. Bokar du via SJ så har du samma resa för någon tia mera. Å andra sidan bör du kunna åka tidigare på året. Det går inte att se på deras hemsida nu när jag skriver detta. Jag gick in på Bahn.de och där finns det tågresor hela året. 165€, fast det är fyra byten med ganska snåla marginaler. Du åker färjan till Helsingör, så tar du Öresundståget till Köpenhamn, Byter till Intercity till Fredericia byte och så tåget till Hamburg, och byte till Berlin, dit du anländer lite drygt tolv timmar efter det att du klev på färjan i Helsingborg.

Berlins Riksdagshus