Albanien

Albanien, eller som den inhemska befolkningen kallar det Shqiperia eller landet av Örnar, var tidigare det mest stängda landet i Europa.Det blev en diktatur efter andra världskriget då ledaren Envar Hoxha lite diskret erbjöd sig att bli landets president. Om Albanerna vetat vad som komma skulle, så hade man nog tackat nej. Han införde tämligen omgående en Stalinistisk diktatur som gjorde att Albanien blev innestängt under många årtionden. Det var först 1985, när Hoxhn gick ur tiden som det började ordna till sig igen. Men det är nog fram till dagens datum som det har blivit hyfsad demokrati och landet har öppnats. Man råkade ut för en del olyckor även efter det att Hoxhna hade gott ur tiden. 1997 drog pyramidspelen in över landet och satte det verkligen i gungning, då folkets satsade pengar inte kunde betalas tillbaka. Landet var nära en konkurs.
Men det ordnade upp sig. Man har dessutom insett att Turismen kan vara en fin inkomstkälla. Funderar du på att åka hit, kan jag bara rekommendera dig, Gör det.

Med bil kör du genom Kroatien och vidare söderut. Räkna med en del passkontroller som kan vara lite olika krångliga. Har du svenskt pass så har du inga problem. Men du är ju inte ensam, och det är just det som är problmet. Har du tio bilar framför dig, och varje bil tar minst fem minuter att kontroller, då förstår du vad som väntar. Men håll ut, belöningen kommer när du kommer in i landet.
Med buss. Det går flera bussar till Tirana. Från Skopje, Makedonien går det en buss. Det är en nattbuss, linje 5999 som går kl 21.00 från Skopje och är framme i Tirana klockan halv fem. Resan kostar 25€ och det går en tur om dagen/natten.
Från Split kan du åka en nattbuss avgång 19,30 och framme i Tirana kl 07.00 till en kostnad av 50€.
Från Podgorica, Montenegro kan du ta två turer per dag. Resan tar cirka fyra timmar och kostar 15€.

Tåg har jag ännu inte hittat något lämpligt, så jag får återkomma. Vill du titta själv så är det här landets tåg håller till på nätet.

Ett annat sätt att ta sig till Albanien är via en färja från Italien. Det går färjor från både Ancona och Bari. Priserna varierar naturligtvis men räkna med ca 50€ så blir du inte besviken. Du hamnar i Durres. Ska du bo kvar i Dürres så leta bostad i diplomatkvarteren, den norra delen av staden.
Det finns mycket mer att skriva om transporter i Albanien. Jag återkommer.

Vill du se några bilder från albanska tåg, så är denna websida alldeles utmärkt.

Albanska tågräls?