Citykort

Jag vet inte riktigt när fenomenet började, men jag minns att på sent 1970-tal så fanns det en sammanslutning i Stockholm, där man kunde bo på hotell för relativt magra pengar när det var lågsäsong. Det skulle vara outhyrda rum som man kunde få boka in sig på, ungefär som Janne Carlssons 100-lapp på flyget. I stället för tomma stolar, så fick man åka med för en hundring. Då fanns det ett kort som man fick på hotellen och som erbjöd bland annat resor i kollektivtrafiken och någon reducerad entré på något museum eller liknande.

Idag är detta ett väl utvecklat fenomen och jag har letat en stund. Här har du länkar till en del städer där du kan köpa kort i lite olika omfattning. Och du åker ofta gratis i kollektivtrafiken. Himla bra om du vill se något annat än stadskärnan. Sätt dig på ett pendeltåg eller Metro, och se vart du hamnar. Det är ett nöje som jag ofta utnyttjar. Hamnar du fel så är det bara att åka med nästa tåg in mot stan. Du har ju biljetten. I listan nedan hänvisar jag till officiella turistbyråer. Du kan givetvis köpa passen hos en biljettdistributör, men då ofta till en betydligt högre kostnad. Har du flera tips, använd gärna formuläret nedan och tipsa oss.
Berlin Welcome Card


Hamburg. Bor du på vissa hotell, så får du ett kort för kollektivtrafiken  gratis. Ingår i hyran.


Göteborg City Card


Göteborg City Card

Stockholmspasset Det här är det enda kortet, som jag känner till, som inte har med gratis kollektivtrafik och som har en begränsning. Kortet kostar för ett dygn 699 sek, lägg till ett SL-kort för 130 sek så kan du åka kollektivt. Men Stockholmspasset har en begränsning. Köper du ett dygn för 699 sek, så får du enbart utnyttja det för max 1800 kr. Man kan säga att du får omkring 1/3-dels rabatt, om du nu är intensiv. SL-kortet får du åka så mycket du vill med i kollektivtrafiken. Vill du bara åka i kollektivtrafiken, så beställer du dina SL-biljetter här.

Paris Pass

Hannover City card

München City tour card

Prag City Card

Bratislava – Hockey-VM i maj.

Budapest

Bukarest

Amsterdam City Pass

Salzburg, Österrike, Gratis kollektivtrafik och inträden på de båda Mozartmuserna som staden har. Myckat annat ingår. Klicka på länken och läs., njut och längta.

Brussel

Barcelona

Madrid

Lisabon

Bordeaux 24 timmarskort för 29€ eller 72 timmar för 42€. Gratis kollektivtrafik ingår, samt en hel del inträden till museer och en båtfärd på Garonne. Tittar du ordentligt så hittar du rabatter på en del utflykter till vingårdar.

Lyon

Marseille

Köpenhamn 24-timmars kort för 54€ 72 timmars för 93€. Gratis kollektivtrafik ingår samt inträden till

Oslo Passet

Århus 

Amsterdam Det här kortet kostar några EURO, 60 på en dag. Stannar du längre sjunker priset, 72 timmars kostar 93€. Men du har jobb i säkert ett dygn med att gå igenom alla trevliga attraktioner som du kan besöka. Allt från en båttur på alla kanaler till Rijksmuseum. Och du åker gratis i hela kollektivtrafiken och dessutom ut på landet en bit. Läs mera på länken.